Knivigt parlamentariskt läge

Det är snart val. Drygt en månad återstår. Enligt den senaste mätningen får de rödgröna egen majoritet i riksdagen om man räknar med både SD och alliansen på andra sidan. Det är betryggande men det hänger på en skör tråd men mycket kan hända fast som det ser ut nu är det fördel de rödgröna. Däremot finns det anledning att vara lite orolig om valet fortsätter att jämna till sig. Varför då, tänker ni? Det handlar inte enbart om att ett ovisst valresultat kan komplicera regeringsbildning och ge Sverigedemokraterna en nyckelroll utan att efter valet kommer riksdagen, enligt den nya grundlagen, rösta på vem som ska bli nästa statsminister. Som alla vet kommer det röra sig om Stefan Löfven eller Fredrik Reinfeldt. Ifall en majoritet röstar mot Reinfeldt som statsminister kommer han tvingas avgå. Vid ett klart valresultat kommer det här bara bli ren symbolik men vid ett jämt valresultat riskerar det att bli mer jämt.

Vad vi alltså har att förhålla oss till är ett rasistparti som den här mandatperioden röstat med regeringen i 8/10. Kommer de rösta emot Reinfeldt som statsminister om de rödgröna bli större än alliansen och där deras röst blir avgörande? Jag har personligen svårt att se det. Det gör att vi kan hamna i följande läge: En borgerlig regering kan, fast de rödgröna blir större sitta kvar med hjälp av Sverigedemokraternas stöd. Det svåra blir sen om de håller fast vid den hedersvärda principen att ej förhandla med dem att få igenom sina förslag. Då är risken att borgerliga regeringen faller och att ett borgerligt parti blir stödparti med en S och MP-regering med V som stöd också för att på så sätt få tillräckligt med stöd i riksdagen. Det är en möjlighet men knappast optimalt. Vi har en lång svensk tradition att få det att fungera trots knepigt parlamentariskt läge men det är ändå värt att notera vilka svårigheter som kan uppkomma.

Att de rödgröna blir störst är ingen garant för en rödgrön regering och Stefan Löfven som statsminister. Den enda garanten är OM de rödgröna tillsammans blir större än både alliansen och SD. Den chansen är i nuläget rätt stor så vi ska inte någonstans måla fan på väggen. Vid ett osäkert läge och där SD får en slags utslagsroll riskerar vi få en blocköverskridande regering för att isolera dem.

När valet nu närmar sig, om det fortsätter att jämna till sig, är det här viktigt att komma ihåg.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s