Våldsmonopol

Idag höll nazistiska Svenskarnas Parti valmöte i Malmö. Antirasistiska demonstranter var givetvis på plats. Efterspelen handlade tyvärr inte om hur bred uppslutning det fanns mot hatet, utan mot den skånska polisens agerande. På Twitter framkom det uppgifter om hur polisen med hjälp av hästar, bokstavligen, kört över demonstranter och missade bland annat huvudet på en demonstrant med millimeter. En reporter från Aftonbladet beskrev händelseförloppet att det inte handlade om några oroligheter utan att demonstranterna bara hade skrikit slagord. Ändå agerade polisen som dem gjorde. De körde dessutom över en demonstrant. 

Det är inte första gången polisen agerar så här och med största sannolikheten inte den enda. Idag kunde de ha dödat någon. Och det är hög tid att diskutera våldsmonopolet. Polisen och militären har våldsmonopol. I korthet innebär det att de får bruka våld och har ensamrätt (nej, självförsvar från enskilda individer ej inräknat). De har det för att hålla ordning och för att säkerställa att lagar och regler följs. I en rättsstat har vi lagar. Polisens uppgift är att se till att dessa följs och ordning upprätthålls och använda våld om så krävs, men på ett proportionerligt sätt. Notera det, det är viktigt.

Våldsmonopol bygger också på legitimitet. Att en befolkning, de facto, accepterar det och i största möjliga mån ställer sig bakom den idén. Ingen ifrågasätter i regel att vi har en polis, att de får göra vissa saker. Samtidigt bygger den på samma sätt respekt från polisens sida. Det vill säga, polisen får inte göra vad som helst och har ett viktigt ansvar. Det här är ett samspel och ett viktigt sådant. Om inte det ena funkar fallerar hela principen. Då riskerar vi hamna i två lägen: En polisstat. Polisen sprider skräck. På så sätt hålls människor, även ”vanliga” och laglydiga människor i schack. Det andra läget: Människor saknar förtroende för polisen. De tar därför saken i egna händer. Tänk medborgargarden och så vidare. Dessa två scenarion kan givetvis samspela med varandra och utesluter på något sätt inte varandra.

Det finns också en anledning till att vi ställer höga krav på polisen i det här fallet. För att vi måste.  De har monopol, det är viktigt, och de är en maktapparat i samhället. Enskilda rötägg till motdemonstranter är det inte. Därför fokuserar det på polisen många gånger. Värre vore det om det var tvärtom, att alla bara köpte polisens agerande rakt av. Det är också det som gör att de faktiskt inte, även om det kan och är så många gånger, kan göra vad som helst. 

I Malmö idag verkade de tro att de fick göra vad som helst. Polisen säger, som de alltid gör, att de var tvungna. En utredning kanske vi får och den kommer göras av polisen själva och komma fram till att de inte gjorde någonting fel. 

Samtidigt är med stor sannolikhet ännu fler rädda för polisen efter idag, och ännu fler ser de som en illegitim kraft. Det inkluderar hederliga, fredliga människor, undertecknad inkluderad.  Det är ett problem.

I förlängningen riskerar det att urholka det våldsmonopol polisen faktiskt har och som är viktigt.

Vi får då rädda medborgare för en ordningsmakt som tillsynes inte skyr några medel.  Det har aldrig någonsin varit en bra kombination. 

 

 

Advertisements

3 thoughts on “Våldsmonopol

 1. Gillar ordet våldsmonopol när det alltid, utan undantag, är våldsvänstern som man kan se sparka på polisbilar och kasta saker mot andra.
  Alltså, innan det urartar helt.

  Kanske en röd tråd i det hela…

 2. Ping: Att polisen har våldsmonopol är dumheter | Svensson

  • Jodå, våldsmonopol och rätten till självförsvar är två skilda ting. Våldsmonopol innebär att du har rätt att med våld uppnå de uppgifter du är given att utföra. Det innebär att du kan utnyttja visst våld även om du inte har blivit attackerad eller att det tidigare förekommit våldsamheter.
   Rätten till självförsvar innebär rätten att med våld försvara egen person, tredje person och egendom. Dock förutsätter det att du själv, en annan person eller egendom befinner sig i allvarlig fara. Ett exempel kan vara att du blir utsatt för ett rånförsök, du har rätt att bruka våld för att avbryta rånet och om möjligt kvarhålla personen tills polis anländer.
   Likaså om du ser en person som blir misshandlad, du har rätt att med våld avstyra misshandeln och om möjligt kvarhålla gärningsmannen.
   Detsamma gäller inbrott i ditt eget eller andras egendom (hus,bilar etc).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s