Makt måste ifrågasättas

De som kastar sten förstör och begår brott. De som slänger bengaler mot polis eller andra gör fel och ska straffas. Nu har vi avhandlat det och undertecknad slipper bli anklagad för att hylla våld. 

Men låt oss prata om våldsmonopolet, det jag berörde häromdagen för det är så viktigt. Polisen har våldsmonopol och de har makt. På flera facebooksidor, polisens officiella i flera städer, har jag märkt en obehaglig underdånighet mot makten i kommentarerna under deras inlägg. Man gör det klassiska. Polisen hade inte gjort x om de bara lyssnat, eller de gör sitt bästa och gjorde allting perfekt.  Vi kan läsa samma sak i debattinlägg. Det handlar nog mer om en naivitet, att tro det goda om de som är där för att skydda oss och vara till för oss, men som också har våldsmonopol.

Jag förstår det och det är fint för det förtjänar många gånger stöd (och ja, rimliga löner), men det är livsfarligt. I Malmö, det som utspelat sig i helgen, har polisen ljugit om händelseförloppet. Det finns vittnesuppgifter om att helt oskyldiga blivit slagna med batong. Säkerligen är inte bilden så här svart och vit, men många människors första reaktion var ”VÄNSTEREXTREMISTER”. Visst, okej, det fanns störande element. Men killen som blev påkörd av en polisbuss och bara låg där hade inte gjort något, inte heller de polisen körde över med sina hästar. Vad jag vill komma till är att det finns indikationer som pekar på att polisen begått klara övertramp.

Vän av ordning säger kanske nu att det inte är så lätt att vara polis i en sådan situation och mycket adrenalin kommer fram. Och ja, det stämmer. Men det är vardag för poliser. Vi bör prata mer om den och få en större förståelse samtidigt som de måste jobba med det. 

Om man tittar på det som hände i Malmö har de makt. Ni såg det. Vi såg det. De ska också ha det. Det är en del av vårt rättssystem men de måste således, varje enskild gång, hållas stenhårt ansvariga för det. För vi MÅSTE kunna ställa högre krav på några som har våldsmonopol, än idioter som kastar sten. Det borde inte vara så svårt att förstå.

Dessutom är det så att makt alltid är farligt. Det vet vi historiskt. Den ska inte släppas lös utan granskas så mycket det bara går. 

Det innebär inte att varje kritik mot polisen ska tas på allvar precis som all kritik mot något annat ska det. Men vi ska vara tacksamma för att den finns, att folk ifrågasätter de som har makten. Det är faktiskt det viktigaste som finns.

Jag hade önskat att de som nu härjar ut till polisens försvar det första de bara gör faktiskt ägnar en tanke på det. 

Vad får vi annars för samhälle om inte makten och våldsmonopolet hålls inom strama tyglar och kritiseras med jämna mellanrum? 

Fundera lite på det. 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s