För en rödgrön majoritet krävs det att man röstar på något rödgrönt parti

Inför EU-valet skrev jag lite om att det kan bli en situation där Feministiskt Intiativ inte får över fyra procent i riksdagsvalet och en röst på dem därför kan bli, om man vill ha en rödgrön regering, ”bortkastad”. Sedan kom EU-valet. Fi flög på en imponerande våg och fick fem procent och ett mandat i Europaparlamentet. Det var då, sedan hände något.

Det går att spekulera i vad som hände. Kanske blev de övriga partierna bättre på att fylla tomrummet när det kommer till jämställdhetsfrågan och Fi, i och med att de inte sitter i riksdagen, fick mindre uppmärksamhet ju närmare valet kommer. Nu är det mindre än två veckor kvar till valet och partiet står kvar på 2.7 procent.

Det är ungefär, rent antalsmässigt, vad de kammade ihop i EU-valet men eftersom betydligt färre röstar där än i riksdagsvalet landar de på den siffran. I korthet innebär det också att de egentligen inte lyckats locka till sig några fler väljare än de fick i EU-valet. De har sin bas och den räcker så här långt just nu.

Som det ser ut nu i opinionen är de rödgröna partierna några fåtal mandat från egen majoritet i riksdagen. Om man som Fi-röstare vill se en rödgrön regering, stark sådan oavsett om vänstern eller ej ingår, blir därför en röst på Fi bortkastad. Det är osannolikt att tro att de på mindre än två veckor kommer göra en sådan uppsving med det begränsade medieutrymmet, och växa med över en procent som krävs.

Valet är inte här än och egentligen ska man därför vara försiktig med att döma ut ett partis chanser. Däremot kommer en röst på partiet fortfarande vara en stor chansning. Vissa kommer så klart dessutom hävda till att en röst på det man tror på inte kan vara bortkastad. Det får man tycka. Men i det här fallet gör det att man på något sätt delvis accepterar Fredrik Reinfeldt fyra år till som statsminister och anser sin princip att rösta på exakt vad man tror på, vara viktigare än ett regeringsskifte och en stark rödgrön regering.

Det är en helt okej avvägning att göra men man måste nog faktiskt ta och göra den.

Om man vill se en rödgrön majoritet krävs det faktiskt att man röstar på något av de rödgröna partierna den 14 september.

 

Advertisements

3 thoughts on “För en rödgrön majoritet krävs det att man röstar på något rödgrönt parti

  1. Faktum kvarstår att de som kommer rösta på Fi är mestadels folk som gått från V, Mp och S, så att inte rösta på Fi är ju att låta alla dessa röster gå till spillo, istället för att alla vi som också vill ha in Fi i riksdagen visar vårt support och ökar chansen att allas våra röster räknas? Vad tänker du kring det? Dessutom visar DN att Fi under augusti legat 3-3,4%.. 🙂

    • Enligt poll of polls som sammanställer flera mätningar under en lång period ligger Fi på 2.7 procent. Den är mer trovärdig än enskilda mätningar.

      Jag tycker jag besvarar det dilemmat väl i min text. Folk får rösta på vad dem vill, jag förstår att vissa vill rösta principfast och med hjärtat. Men det här är på sätt och vis spelreglerna och något jag tycker de som röstar Fi bör ha med sig.

  2. Jag ser ingen mening i att rösta FI, av samma anledning som jag inte ser någon mening i att rösta på Alliansen+MP+S+SD+V. Inget av dessa partier står i praktiken för något annat än kapitalism. FI vill bara göra kapitalismen ”lite mindre sexistisk”, precis som MP i praktiken bara handlar om att göra reklam för illusionen om ”grön kapitalism”. V stödjer S och båda partier handlar i praktiken om att göra reklam för illusionen om ”röd kapitalism”, V mer än S (som ju gett upp när det gäller privatiseringar osv.), men i praktiken är det MP/S-linjen som gäller. SD är kanske snäppet ärligare som pratar om möjligheten för främlingsfientlig kapitalism, det låter väl mer trovärdigt i folks öron, men lyckligtvis verkar inte partiet lyckas samla ihop mer än ungefär 10% just nu, trots att det politiska landskapet ger partiet ett guldläge. Somliga vill väl tro att MP+S+V(+FI?) ger en annan ekonomisk linje än Alliansen, men det lär inte vara så många som har dessa illusioner, och ännu färre blir det väl om dessa partier faktiskt kommer till makten. I Danmark förs väl en ännu hårdare ekonomisk politik just nu (och även när det gäller asyl och invandring) än förr, liksom i Frankrike.

    Vem kan man lita på?, typ. Svaret är nog tyvärr att det inte finns något rejält val i dagens Sverige. Fast det kan ju ändras som i Grekland, Spanien, osv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s