Nej, det finns ingen Annie Lööf-effekt

På söndag är det val och tills dess får vi stå ut med fler enskilda mätningar än vanligt. Idag fick vi en från Aftonbladet/United Minds som Aftonbladet rapporterade om. Av vad vi kunde utläsa av den har skillnaden mellan blocken sjunkit och det skiljer nu bara fyra procent.

Om man däremot utgår ifrån Svensk Opinion och Poll of polls som sammanställer alla mätningar är avståndet mellan blocken större. Det skiljer där istället åtta procent.  Det man dock kan se, vilket får ses som en trend, är att skillnaden så sakteliga minskar.

Nå väl, nog om det. I samma mätning som Aftonbladet redogjorde för går det även att se en ökning för Centerpartiet som i den mätningen får över sex procent. Det är dock fortfarande en mätning, notera det. Aftonbladet mäter även den personliga populariteten hos partiledaren och där har Centerpartiets partiledare, Annie Lööf, blivit allt populärare och får 22 procents stöd.  Det ledde givetvis till en sådan här rubrik:

Lööf-effekten

I en mätning har Centerpartiet lyft och i en mätning har populariteten för deras partiledare också stigit. Det kallas en ”effekt”. I poll of polls får Centerpartiet 5.2 procent av rösterna. I valet 2010 fick dem över sex procent. Om man sammanställer opinionsläget ligger alltså partiet under valresultatet med en procent lite drygt. Det är det enda rimliga måttet att utgå ifrån för att få en bild av opinionsläget. 

Givetvis har Centerpartiet gjort en god valspurt som det ser ut. Det var exempelvis inte alltför längesen partiet låg runt fyra procent tillsammans med sin allianskollega Kristdemokraterna.

Men det finns ingen riktig Annie Lööf effekt att tala om. Hon har gjort det bra även fast hon ljuger värre än någon politiker hos alliansen. Och visst, kanske hon till och med är den största orsaken till att Centerpartiet har stabiliserat sig i opinionen.

Aftonbladet vill ha klick, så klart. Därför gör dem så här. Men det går inte att tala om en effekt när partiet, trots en enskild mätning, ligger under valresultatet 2010. 

Att göra det ger väl i bästa fall en bra rubrik. Men inte mer än det. 

 

Advertisements

One thought on “Nej, det finns ingen Annie Lööf-effekt

  1. Men nu har ju Centern ökat i fler opinionsmätningar (7.2 % i gårdagens sifo-barometer t. ex.) så kanske det finns en liten Lööf-effekt ändå. För några veckor sedan såg det ut som om C skulle få problem med att klara 4-procentspärren till riksdagen så jag är lite förvånad över att de nu ligger så pass bra till. Förmodligen har Annie och co
    lyckats locka till sig en del tidigare moderatväljare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s