Harry Reids oväntade slutsats efter Demokraternas valförlust

Det är alltid intressant att se vilka slutsatser ett parti drar efter ett katastrofval. Demokraterna som för några veckor sedan förlorade stort i mellanårsvalet och förlorade som väntat majoriteten i senaten, men även åkte på tunga förluster i representanthuset där Republikanerna lyckades utöka sin majoritet, har på sätt och vis gjort sin.

Analyserna efter valet har varit många. Det har talats om att Demokraterna saknade ett budskap och klara idéer för att attrahera människor. De stod inte för något, helt enkelt. Samtidigt som de misslyckades att få sina egna väljare att faktiskt rösta. Lägg därtill ett från början uselt utgångsläge med sårbara demokratiska kandidater i den amerikanska södern, ett republikanskt fäste. Det går givetvis att prata i all oändlighet om strategi och orsak. I sig är det värt ett eget inlägg. Och partiet själva är inte ens färdig med sin egen valanalys.

Det intressanta är dock ledande demokraters reaktion och slutsatserna som dragits efteråt. Harry Reid, snart minioritetsledare för Demokraterna i senaten och just nu avgående majoritetsledare, svarade med att ”uppfinna” en position i det demokratiska ledarskapet i senaten för senator Elisabeth Warren. Warren ska nu, även om hennes roll är något diffus, syssla med policyfrågor för Demokraterna där. Det här kom som en chock för vissa senatorer som inte ens verkade informerade. Warren är en progressiv hjälte som blivit en alltmer framträdande figur i partiet.

När Harry Reid fick frågan om vad han förväntade sig av henne, svarade han snabbt att han väntade sig att hon skulle vara Elisabeth Warren. Samma Harry Reid har sagt att Demokraterna inte kommer sluta kämpa för höjd minimilön, något som röstades igenom i flera delstater trots uselt val för partiet.

Det här säger något. Visst, Demokraterna förlorade många moderata demokrater i valet och utifrån det är kanske Reids val inte konstigt, men ändock.

Här har Harry Reid i egenskap av ledare för Demokraterna i senaten dragit sin slutsats av misslyckande. Det var inte de progressiva idéerna som var problemet.

Snarare tvärtom.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s