KD vill att färre tar sig till Sverige

Göran Hägglund och Kristdemokraterna gjorde igår på DN Debatt vad man nog måste kalla för en tvärvändning, då de erkände rakt upp och ner att människor som kommer hit kostar för mycket. De hade även flera förslag för att minska kostnaden utan att inskränka asylrätten. För detta har de både fått många glada tillrop från allt från rasister till folk som vill se en strängare migrationspolitik medan andra ser det här som en anpassning till Sverigedemokraterna, som givetvis hyllade förslagen.

Förslagen handlade om ett tillfälligt uppehållstillstånd. Det vill säga, att man först får ett uppehållstillstånd och ska sedan efter tre i år såvida man inte fått ett jobb, söka ett nytt. Vidare bör de nyanländas etableringsbidrag sänkas (det har förövrigt legat still sedan 1994) för att öka de ekonomiska incitamenten. Flyktingar är lite lata, med andra ord. De vill dessutom ha ett etableringsavdrag som möjliggör skattefri inkomst i fem år upp till 100 00 kronor per år. Till sist vill de se snabbare beslut hos Migrationsverket.

Genom att sätta åt/sänka etableringsersättningen drabbar det människor och den är redan låg idag. Med tillfälliga uppehållstillstånd står det till och med explicit i debattartikeln fast med andra ord att syftet är att färre ska komma hit, då beslutet kan påverka hur många som söker asyl här. Med det förslaget hoppas man också att fler EU-länder tar sitt ansvar. Det går givetvis att vända och vrida på det, och koppla det till en anpassning till rasisterna, vilket det givetvis i någon mån är. Men när man väl kokar ner förslagen är budskapet klart: Färre ska komma till Sverige. Göran Hägglund och hans parti har några idéer hur.

Inte någonstans talar Göran Hägglund om utbildning för nyanlända eller, för den delen, att varje kommun måste ta sitt ansvar för att integrationen ska ha några förutsättningar för att lyckas.

Att ha tillfälliga uppehållstillstånd eller sänka etableringsersättningen har nämligen inget med integration att göra.

Det handlar snarare om att signalera hur människor som kommer hit nog är lite lata, och de är alldeles för många.

Om man lägger alla teorier åt sidan varför de skrev artikeln är det vad Kristdemokraterna nu vill.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s