Mitt Romney offrade sig

Förra veckan gav den tvåfaldiga presidentkandidaten Mitt Romney det slutgiltiga beskedet, han ställer inte upp i presidentvalet 2016 och det är osannolikt att han kommer ändra sig. Detta kommer efter att han i flera veckor, har det sett ut som i varje fall, förberett sig för ännu en presidentkandidatur.

Förklaringen till beslutet från Romneys sida sades vara att han inte ville stå i vägen för framtida republikanska politiker. Men sanningen är givetvis både en annan men även mer komplicerad än så. Flera medier, däribland New York Times rapporterar att den republikanska eliten faktiskt övergett honom till förmån för Floridas före detta guvernör, Jeb Bush.

Samtidigt låg han bra till i opinionsmätningarna och pengar hade han nog inte haft några problem att samla in. Men någonstans kommer självinsikten. Det är förvisso sant att det alltid lättare att som kandidat ställa upp när han inte har en sittande president emot sig, som Romney hade 2012. Å andra sidan skulle han med stor sannolikhet råka ut för samma problem som 2012. Det vill säga, vem är han egentligen och vad står han för?

Jeb Bush skulle dessutom stått för en formidabel utmaning till skillnad från det startfält han hade emot sig förra gången det begav sig. Kanske skulle han kommit vinnande ur det men då hade nästa utmaning kommit för att charma republikanska väljare är en sak, att vinna presidentval ett annat och med hans bagage också dessutom. Eller så hade han förlorat.

Oavsett så hade Romney, ifall han hade ställt upp, bidragit till att Republikanerna hade två väletablerade utmanare mot varandra. Det finns goda skäl till att undvika ett sådant scenario, då han nog dessutom skulle behövt utmana Bush till höger.

Istället har nu Republikerna en favorit på förhand som det ser ut. Någon alla vill slå.

Mitt Romney sa nej. Inte för att han själv ville det innerst inne, utan för att han är realist med tanke på allt som hänt.

För partiet var det nog det bästa som kunde hända och han själv slapp den riskerade förnedringen.

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s