Al Gore borde utmana Hillary Clinton 2016

Hillary Clinton är den givna demokratiska presidentkandidaten 2016. Hon är självskriven trots att hon faktiskt inte ens annonserat att hon ställer upp även om allt talar för det. Allting handlar snarare om vilka som kommer vara dumma nog att utmana henne i primärvalen. Där har det framför allt talats om före detta senatorn från Virginia, Jim Webb, före detta guvernören Martin O`Malley och senatorn Bernie Sanders. Ingen av dem kommer givetvis ha en chans mot Clinton även om O`Malley säkerligen kan vinna en del progressivas hjärta (inte riktigt som Obama gjorde 2008 men ändå) för de har och kommer aldrig gilla henne samtidigt som Sanders kan vrida debatten åt vänster.

Men ingen ses som trovärdiga utmanare, några som kan ge henne en rejäl match. Både Vox och Slate efterlyser att Clinton utmanas på riktigt. Inte för att hon kommer förlora, men för att bli starkare i ett presidentval mot ett revanschsuget republikanskt parti. Det ska alltså ses som en god uppvärmning där Clinton tränas i en riktigt tuff valkampanj. Hon har trots allt inte varit med i en på snart åtta år.

Jamelle Bouie Slate tycker att vicepresidenten Joe Biden bör ställa upp. Han har, ska sägas, inte uteslutit det och kommer ge definitivt besked efter sommaren. Han menar att Biden är den bästa kandidaten för att se till att hon är skärpt inför det viktiga presidentvalet. Det ligger något i det. Joe Biden är känd och en skicklig politiker. Dessutom har han en del trogna supportrar och kan rida på det till viss del, vilket gör att Clinton nog måste anstränga sig.

Matthew YglesiasVox är inne på samma spår och tror att om Clinton förblir ohotad i primärvalen det kosta partiet segern i valet.

Det är givetvis lätt att ropa efter vargen redan men faktum är att det finns goda slutsatser att dra här, och det rent historiskt är få gånger partikandidater från respektive partier är ohotade i egentlig mening. När det gäller Demokratiska presidentkandidater hade Bill Clinton det tufft i nomineringen 1992, Barack Obama hade det mot just Clinton 2008 och Al Gore hade Bill Bradley emot sig 2000. Samtliga fick kämpa ordentligt. Någonstans tror jag vi landar där med Hillary Clinton också. Frågan är bara vem som kan göra det.

Det har som sagt talats om Joe Biden men en det talas knappt något om (bara små rykten) och som nog tyvärr inte är aktuell, är före detta vicepresidenten Al Gore. Faktum är att han vore en formidabel utmanare. Han har, precis som Biden mångårig erfarenhet och är ett namn. Rent finansiellt skulle han nog kunna matcha Clinton och han har inget att försvara från Obamas år, vilket Clinton i någon mån har som utrikesminister under fyra år. Dessutom har Gore, likt Clinton, gott om kontakter.

Han skulle dessutom kunna ge de som nu kan leva med Clinton men aldrig kommer gilla henne, ett seriöst alternativ. Rent sakpolitiskt är han knappast progressiv men det är inget snack om att han med lätthet skulle kunna dra ut skiljelinjerna gentemot en Hilary Clinton kandidatur.

Nu talar mycket för att han inte kommer det. Då återstår egentligen Joe Biden och/eller hopp att Martin O`Malley och Bernie Sanders kan, mot all förmodan, utmana Clintons maskineri en bit på vägen till Vita Huset 2016.

Hon behöver det. Demokraterna behöver det.

 

 

 

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s