Indianas nya diskriminerande lag – vad det egentligen säger om USA

För några dagar sedan drev delstaten Indiana genom en lag som gjorde det möjligt för företag att neka homosexuella enbart baserat på deras sexuella läggning. Det här anses vara en del av religionsfriheten och lagen heter just Religious Freedom Restoration Act. Än så länge har ingen republikan markerat mot lagen som gör det fritt fram, till och med lagligt, att diskriminera. Däremot har Jeb Bush, eventuell republikansk presidentkandidat, ställt sig bakom lagförslaget eftersom han tycker det värnar religionsfriheten.

Att Republikanerna så tydligt visar upp sin homofobi är ingenting konstigt. För de mer konservativa, det vill säga partiets kärnväljare, är homofobin och abortmotståndet någonting centralt. När det dessutom är så att den amerikanska högsta domstolen beslutat att Defense of Marriage Act som säkerställde att äktenskapet var mellan en man och en kvinna inte var förenligt med konstiutionen, vilket möjliggjorde för samkönade par att gifta sig och i förlängningen tvingade delstater att legalisera samkönade äktenskap. Ja, då får man komma med andra åtgärder helt enkelt.

Det vi nu ser i Indiana och även, som det verkar, i Arkansas är ett tydligt tecken på det. En skitfråga för vissa kanske men för ett republikanskt parti som med åren blivit allt radikalare, är det här en viktig symbolfråga.

Men viktigare är kanske reaktionerna runt omkring som faktiskt tvingat Indianas guvernör, skamset nog, att agera om än kanske främst symboliskt. Han ska nu tydliggöra hur inget företag har rätt att neka service till någon. Apples VD, som själv är öppet homosexuell, uppmanade till bojkott av delstaten. Borgmästaren i staden Seattle förbjöd resor till delstaten. New York som var tidiga med att legalisera samkönade äktenskap, har inlett någon form av bojott. Det har även staden San Francisco gjort och Connecticut har gjort något liknande där även deras guvernören kallade Indianas guvernör för mobbare.

Det går givetvis att hänvisa till att de berörda delstaterna och städerna är i hög grad liberala, i synnerhet New York och San Francisco, men faktum är att stödet för samkönade äktenskap ökat markant de senaste åren.

Republikanerna vet att de håller på att förlora. Det innebär inte att de ger upp. Däremot att, var helst de försöker, kommer åka på motstånd.

Indiana är ett exempel. Ska vi gissa att Arkansas blir nästa?

 

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s