USA – Maktkoncentration från 1980 till 2004

I kväll har Hillary Clinton offentliggjort sin presidentkandidatur för presidentvalet 2016. Sedan tidigare har Jeb Bush, George W Bush bror, krattat manegen för en kandidatur utan att officiellt lanserat den ännu. Vi kan alltså återigen vara i ett presidentval där det står mellan en Bush och en Clinton.

Jag roade mig själv med att räkna vilka presidentval någon av Clinton eller Bush varit inblandande. Det har alltså innehållit en Clinton eller Bush i presidentvalet 1980 där George Bush den äldre ställde upp men förlorade mot Ronald Reagan i primärvalen och blev senare dennes vicepresident. 1984 där Reagan blev omvald tillsammans med vicepresident Bush. I valet 1988 där just nyss nämnda George H W Bush ställde upp och vann mot demokraternas Michael Dukakis. I valet 1992 utmanades han av Bill Clinton och förlorade. 1996 ställde Clinton upp i omvalet och vann. 2000 ställde den ena sonen upp, George Bush, och vann (om än kontroversiellt) mot Al Gore. 2004 ställde han upp igen och vann. 2008 ställde Hillary Clinton upp men förlorade Demokraternas nominering mot Barack Obama.

Som ni ser har varje val sedan 1980 innehållit en Bush eller Clinton. Nu går det i och för sig att hävda hur jag räknat lite fult eftersom jag räknat med varje valrörelse där en Bush eller Clinton medverkat, oavsett om personen vunnit eller ej. Om vi bara räknar in de gånger en Bush eller Clinton varit med och vunnit (ja, då räknar jag även med vicepresidentposten) handlar det om 1980, 1984,1988, 1992, 1996, 2000 och 2004.

Två familjer har i valperioderna 1980-2004 varit med, vunnit och med det dominerat den amerikanska politiken. För att få lite perspektiv i hur lång period det är kan det vara värt att påminna om att så sent som 1980 var kalla kriget i full blom och Sovjetunionen väldigt levande.

Och återigen, 2016, står vi nog där igen med både en Clinton och en Bush.

Det kan vara värt att reflektera kring hur makt på ett så tydligt sätt koncentrerats bland två familjer.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s