Republikanerna har en på förhand stor uppförsbacke 2016

För snart två år sen skrev Myra Adams en text på The Daily Beast som handlade om Republikanernas chanser i nästa presidentval, 2016. Hon gick där igenom deras uppförsbacke när det kommer till elektorsröster som valet handlar om. Det rör sig om sammanlagt 538 sådana och ju större stat, desto fler elektorsröster och för att vinna krävs det att komma till den magiska siffran, 270.

Sanningen är nämligen, vilket hon tar upp, att Republikanernas väg till siffran 270 på många sätt är betydligt mer knepig än för Demokraterna. Demokraterna börjar dessutom på 246 elektorsröster i princip. Låt oss ta ett exempel och då ta upp de stater som ses som swing states. Det är alltså stater som i presidentval kan gå lite hur som helst och som i grunden måste vinnas för att vinna presidentvalet. I nuläget ses Ohio, Florida, och Virginia som såna stater och kommer sannolikt även vara det 2016. Både 2008 och 2012 vann Barack Obama de här staterna. Här kommer det deprimerande för Republikanerna som Adams även tar upp. Om Mitt Romney i 2012 års presidentval hade vunnit de tre ovan nämnda delstater hade han ändå förlorat valet.  I ett sånt scenario hade Republikanerna hamnat på 266 och Demokraterna på 272.

Det krävs alltså att Republikanerna hittar ytterligare minst en delstat och det är här det blir riktigt knivigt. Det finns teoretiskt stater, vilket även Adams tar upp som Wisconsin och Pennsylvania, men det slutar ändå med att Demokraterna tar hem dem.

Vi kan dessutom lägga till den demografiska utvecklingen som förstås också påverkar svårigheterna när det kommer till elektorsröster i vissa delstater. Där har Republikanerna i två val i rad blivit överkörda av den allt större gruppen afroamerikaner och latinamerikaner som i högre grad än tidigare röstar. Valet 2012 avgjordes bland annat på grund av högt valdeltagande från dessa grupper. Det är ett gap Republikanerna måste börja täppa till annars kommer de inte vinna presidentval inom överskådlig framtid. Grupperna kommer växa och det går inte räkna med att de kommer stanna hemma.

Innebär det här att valet är avgjort på förhand? Givetvis inte. Det här är, trots allt, på ett väldigt teoretiskt plan. Dessutom är det ovanligt i amerikansk politik att Vita Huset domineras av ett och samma parti tre mandatperioder i rad. Senast det hände var 1988 när George H W Bush besegrade demokraternas Michael Dukakis.

För att vinna krävs det alltså att Republikanerna vinner de tre delstaterna som kan gå hur som helst och där Demokraterna haft övertaget, och dessutom hittar någon ytterligare. Ni hör själva att det inte blir helt lätt. Det kräver nästan en jordskredsseger för dem*

När valet 2016 kan det mycket väl vara så att kravet på förändring är så pass stor, att de nominerar en kandidat som är skicklig på att konkretisera saker och ting och att Barack Obama är så pass impopulär att Republikanerna återtar Vita Huset. Eller att Demokraterna helt enkelt inte lyckas entusiasmera sina kärnväljare. Varje val är förstås unikt på sitt sätt och präglas av det valets viktiga frågor.

Men det går trots allt inte att blunda för hur Republikanernas utgångsläge inte är speciellt bra, helt enkelt.

*Här kan man själv simulera tänkbara vägar för de två partierna till 270 elektorsröster.  

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s