Moderaterna vill att färre tar sig till Sverige

Idag presenterade Moderaterna några förslag för en ny migrationspolitik. Bland dem återfanns det nygamla förslaget med tillfälliga uppehållstillstånd. Ett förslag Folkpartiet, Kristdemokraterna och även Sverigedemokraterna haft en längre tid. I korthet innebär det att de som beviljat uppehållstillstånd har tre år på sig att komma i arbete och/eller om skyddsbehovet kvarstår kan de få permanent annars måste de lämna landet.

Vid första anblick kanske det låter rimligt. Hårdare krav går trots allt kortsiktigt hem för att locka tillbaka gamla moderata väljare. Dessutom är det en no brainer att de som kommer hit givetvis ska komma i arbete så snabbt som möjligt. Moderaterna själva säger att det här ökar drivkraften för de nyanlända att komma i arbete. Som om dessa utsatta människor är för lata.

Problemet är att det finns få studier som visar att det här skulle underlätta integrationen. Migrationsverket har exempelvis avfärdat förslaget och Anna Kinberg Batras företrädare, Fredrik Reinfeldt, har sagt att det tror vi inte på i Sverige. Snarare att människor i lugn och ro ska kunna komma tillrätta i landet.

Men det finns en mer omfattande idé med det här förslaget. Det ska på lång sikt göra att färre söker sig hit. Det säger sig självt. Tillfälligt uppehållstillstånd och efter den tiden kan man bli utslängd. Så kan Sverige bli mindre attraktivt för människor på flykt.

Det här talar givetvis inte Moderaterna högt om, eller överhuvudtaget nämner. Inte heller gör Folkpartiet och Kristdemokraterna det. Det är förståeligt för det kan uppfattas som kallt i en alltmer orolig omvärld. Det enda parti som är öppna med att de vill att färre ska ta sig till Sverige är Sverigedemokraterna.

Nu får de alltså sällskap. Det här gör givetvis inte Moderaterna eller övriga partier till rasister som Sverigedemokraterna.

Men om man vill att färre ska ta sig till Sverige vilket blir konsekvenserna på sikt, bör man faktiskt vara ärlig med det.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s