Därför kommer Bernie Sanders presidentvalskampanj fokusera på ekonomin.

Den som vill att Bernie Sanders kommer prata brett och mycket om migrationsreform i sin presidentkampanj eller hur afroamerikaner konsekvent missgynnas i det amerikanska samhället kommer bli besvikna. Det kommer han inte att göra. För honom är den ekonomiska frågan överordnad allting annat. Eller som hans rådgivare sa nyligen, Sanders tycker klimatförändringarna, kampanjreform och ojämlikhet är de viktigaste frågorna.

Medan Martin O’Malley försöker hitta öppningar att på riktigt komma åt storfavoriten Hillary Clinton genom att bland annat prata om hur hans politik som guvernör hjälpt latinamerikaner, kommer Sanders fortsätta med de ekonomiska frågorna. Det finns ett väldigt bra skäl till det. Han tror på det, han har ägnat 30 år av sitt liv åt det och tror det är enda vägen till att faktiskt få vänstern (Demokraterna) att vinna tillbaka de vita väljarna.

Det finns en väldigt välgjord och grundligt gjord intervju med Bernie Sanders, kanske den bästa som gjort, där man får en riktig inblick i hur Sanders tänker av Simon Van Zuylen-Wood National Journal i juni förra året.

Hela intervjun bör läsas men det här stycket sammanfattar väl Bernie Sanders inställning:

 Of course, Sanders supports gay marriage and abortion rights; he just puts far less emphasis on those questions than he does on economics. ”He has an overarching view that transcends our racial and gender differences,” says Tom Hayden, the Students for a Democratic Society hero and former California legislator. ”It’s the older view of the socialists who thought class issues could unite all. To ask him to drop that is asking him to change his identity.”

Som också nämns i artikeln är Sanders givetvis för migrationsreform och även kriminalreform som, enligt honom, sätter alldeles för många människor som inte begått våldsbrott i fängelse.  Men hans fokus kommer inte lägga där. För att förstå Sanders strategi ur ett svenskt perspektiv. Ta exempelvis svenska socialdemokraterna. Om de konstant pratar om höjd A-kassa och höjd sjukförsäkring som alla vet att de är för, kommer medelklassen skrämmas bort på i alla fall kort sikt. De bryr sig inte om det där.

Det är mycket möjligt, kanske till och med sannolikt, att han kommer lida för det bland både afroamerikanska och latinamerikanska väljare som numera är en avgörande del av Demokraternas väljarbas. I hans officiella tal för att dra igång sin kampanj berörde han inte ens någon av frågorna som bekymrar de här väljargrupperna. De är på många sätt en utsatt grupp och kan känna sig negligerade om inte kandidater, framför allt demokratiska sådana, pratar om deras frågor och det är omöjligt (ännu mer, som det är nu) att han blir partiets presidentkandidat utan deras stöd. Dessutom är det många av dem som inte heller röstar, vilket kan öka sannolikheten att de stannar hemma om nu Sanders mot förmodan blir partiets kandidat. Men samtidigt kan han med det här locka tillbaka vita arbetarklassväljare till Demokraterna som resonerar att okej, Sanders kanske är för abort och såna saker, men han står på min sida.

Men Bernie Sanders avgörande mål är att få väljare att förstå hur allting handlar om ekonomiska frågor och den ökade ojämlikheten, både för vita arbetarklassen så väl som för afroamerikaner och latinamerikaner. Och att lösningen är en annan ekonomisk politik. Att dessutom Republikanerna lurat de vita väljarna.

Om ni någon gång undrar varför Bernie Sanders låter så enformig är det inte för att han inte begriper de andra frågorna, eller ens tycker de är mindre viktiga, utan för att hans fasta övertygelse om att allting handlar om ekonomin och att man på det sättet kan vinna tillbaka den vita arbetarklassen.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s