Hillary Clinton har kommit ikapp sitt parti

Hillary Clinton har äntligen förstått att Demokraterna förändrats och även, på sin höjd, att amerikanska folket har det. Jämför hennes kampanj 2008, präglad av försiktighet och allt annat än progressiv i viktiga frågor, mot så här långt hennes 2016 års presidentvalskampanj är det som om det vore två olika kandidater.

Självklart är det här i första hand en politiskt dragen slutsats. 2008 vann Obama för att han vågade och var det nya. Clinton var det gamla, var för försiktig och så även delvis hennes idéer. Så här långt, när primärvalen är ett drygt halvår bort, har hon omfamnat saker som höjd minimilön, rätten för vem som helst att gifta sig, migrationsreform, kriminalreform och att få bort mörka pengar från politiken. Nu, senast, föreslog hon att det ska bli lättare för folk att rösta och föreslog automatisk röstregistrering vid 18 års ålder.

Det här är frågor demokrater omfamnar av och i synnerhet de progressiva. Dessutom är ökat valdeltagande både viktigt ur ett demokratiskt perspektiv, men givetvis avgörande för att Demokraterna ska vinna framtida val. De som stannar hemma är ofta afroamerikaner eller fattiga som allt som oftast röstar på Demokraterna. Republikanerna har försökt och delvis lyckats göra det svårare att rösta i de delstater de innehaft guvernörsposten för de vet att de gynnas av lägre valdeltagande.

Som alltid går det att ifrågasätta Hillary Clintons trovärdighet. Är det på riktigt? Menar hon allvar med allt detta? Det kan man å ena sidan med varje politiker. Samtidigt kan hon få problem för vissa av de här sakerna, däribland migrationsreform och höjd minimilön är frågor som andra demokratiska kandidater likt Martin O’Malley omfamnat länge. Varför tog det så lång tid för Clinton? Detsamma gäller frågor som könsneutrala äktenskap. Eller ta frågan om att ta bort mörka pengar från politiken och dessa miljonbelopp. Är det trovärdigt från någon som får pengar och är omtyckt av Wall Street?

Det är ingen hemlighet att Hillary Clinton i många av de här frågorna varit efter sitt eget parti. Men nu är hon ikapp och rentav lite i framkant. Exempelvis när det gäller automatisk röstregistrering (frågan är inte ny, men förslaget är modigt).

Hillary Clinton och hennes kampanj har genom det här visat att de dragit rätt slutsatser av förlusten mot Barack Obama 2008.

Allt är givetvis inte frid och fröjd för det. Mycket återstår, däribland att faktiskt verka trovärdig i frågor andra demokrater varit för och drivit i många år.

Men det här är en god start.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s