Var tacksam – Annars kanske stödet för rasisterna ökar

Inför nationaldagen skrev Somar Al Naher på Aftonbladets ledarsida hennes upplevelser om att komma hit från ett annat land och en utdragen asylprocess. Hon landade någonstans i att en ursäkt vore lämpligare än en ceremoni. Det ledde till en bisarr och på många sätt motbjudande hatstorm mot henne. Dårhögern och rasisterna gick i gemensam kraft ut och ville ha ut henne ur landet å ena sidan, samtidigt ville de att hon skulle vara tacksam och tyckte hon krävde en ursäkt. Till och med vice talmannen, Tobias Billström som visserligen inte är känd för att vara anständig gav sig in i det, och tyckte att hon borde vara tacksam.

Men ingenstans i texten står det något om att hon krävt en ursäkt. Fast det har inte spelat någon roll. Det borde finnas även sakliga invändningar mot texten. Tyvärr har ingen kritik hittills mot texten varit av sådant slag. Men en kritik som fäste min uppmärksamhet var människor som skrev hur hennes åsikter ökade stödet hos rasisterna och någonstans springer deras ärende.

Det är en intressant tanke. För här har alltså någon som flytt för sitt liv till ett nytt land skrivit en kontroversiell text där hon kritiserat sitt nya land, och deras asylprocess. Hennes upplevelser alltså. Nu blir det alltså den personens ansvar att ett parti som ifrågasätter hennes existens, ökar.

I förlängningen blir det alltså så att nya svenskar som kommer hit ska passa sig och kanske inte tycka och tänka så förbannat mycket. De kan ju gynna ett rasistparti som vill ha bort dem ur landet.

Daniel Swedin, ledarskribent på Aftonbladet, formulerade det allra bäst.

Vart vi hamnar är att människor får komma hit men ha helst inga egna åsikter, eller i alla fall inga som kan väcka debatt.

Och var bara tacksam.

Det blir ett effektivt sätt att för all framtid exkludera människor från andra länder och alltid få dem att känna ett mindervärde.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s