Hillary Clinton och Obamas koalition

Hillary Clinton kommer försöka upprepa det Barack Obama gjort i två presidentval. Nämligen att locka unga, kvinnor och fler minoritetsväljare. Det som fått namnet ”Obamas koalition”. Det är å ena sidan en väl avvägd strategi, att det här ger Demokraterna och Clinton bäst chanser att nå Vita huset en gång till, men även en strategi utifrån hur det faktiskt ser ut. Att nu ändra strategi skulle vara att blunda för allt som faktiskt pågår i landet och kräva ännu mer arbete.

2016 är demografin ännu mer gynnsam för strategin att locka minoriteter än den var 2008, då Obamas kampanj kom till slutsatsen att om de kan få minoriteter att faktiskt rösta mer än någonsin tidigare kan de vinna. Det amerikanska folket är dessutom kanske någonsin mer än tidigare för de saker Clinton omfamnat för att upprepa Obamas succé.

Men det finns problem med att återigen utgå ifrån Obamas koalition. Den bygger nämligen på att minoriteter faktiskt röstar i högre grad. Ett ökat valdeltagande, helt enkelt och att de fortsatt med god marginal röstar på Demokraterna. Med Obama var det lättare. Han var dels någonting nytt och då, 2008, hade möjlighet att bli den första afroamerikanska presidenten. Det är inte speciellt konstigt att det entusiasmerar människor som inte tidigare röstat.

Hillary Clinton kommer försöka kopiera det med att föreslå konkreta förslag som hon och hennes kampanj vet att de här väljargrupperna tycker om för att på så sätt entusiasmera dem att rösta. Men Clinton är inte det nya. Hon kommer inte kunna fokusera på det utan på sakpolitiska förslag. Det kanske räcker men det bygger också på att Republikanerna återigen misslyckats med att vinna fler minioritetsröster för det blir som sagt viktigt för Clinton att marginalen som Obama skapat bland dessa väljare behålls.

Om det inte lyckas är helt plötsligt Hillary Clintons väg till Vita Huset lite svårare. Hon kan vinna fler vita väljare än Obama gjorde, vilket är väldigt sannolikt och det kan väga upp mindre vunna minioritetsröster. Men annars kan det här bli en återvändsgränd och i värsta fall stjälpa henne. 

Samtidigt bygger Obamas koalition på att man någonstans överger den vita arbetarklassen. Bill Clinton var den sista demokratiska president som vann en majoritet av de vita väljarna. Koalitionen delar också upp USA på ett mer tydligt vis mellan södern (republikaner) och övriga delstater där Demokraterna delvis kan vara med och slåss.

På kort sikt är Hillary Clintons strategi klok. Det är var landet är nu och hur demografin faktiskt ser ut även om det på sitt vis medför utmaningar. Det är fortsatt så här Demokraterna har störst chans att vinna. Men på längre sikt måste Demokraterna hitta en balans mellan att vinna tillbaka vita arbetarklassväljare samtidigt som man fortsatt når minoriteter.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s