Elisabeth Warrens parti

Idag hade Hillary Clinton sin officiella kickoff för sin presidentkampanj i New York. Hon höll ett långt tal som egentligen innehöll få nyheter för den som följt Clintons kampanj där hon vid olika tillfällen gått ut med åsikter i viktiga frågor. I det här talet fick man däremot en helhetsbild och där allt knöts ihop till en röd tråd med viktiga frågor hon kommer fokusera på, och med en mer sammanhängande kontext.

Fokus låg förstås på ökad ojämlikhet där Clinton bland annat sa att de 25 rikaste tjänar tillsammans mer än förskolelärare. Dessutom, bland mycket annat, sa hon att företag minsann inte ska kunna köpa val.

Som jag varit inne på är det tydligt hur Hillary Clinton numera låter progressiv och lägger fram progressiva förslag. På twitter skrev jag att det är nästan svårt att tro att Clinton själv håller talet. Martin Gelin, journalist på Dagens Nyheter med fokus på just USA, var inne på något liknande och skrev att hon låter mer som Elisabeth Warren än sig själv och Obama. Det sätter fingret på något viktigt.

Till att börja med, det säger lite om utvecklingen som skett inom Demokraterna. Så sent som 2012 satt Warren inte ens i senaten. Hon var professor och hade rekryterats av Obama för att värna konsumenter på en nyskapad myndighet. Men nu hade hon blivit övertygad att ställa upp i senatorvalet för att ta över Ted Kennedys gamla säte i Massachusetts som en republikan hade vunnit i ett extraval 2010. I november samma år vann hon valet med klar majoritet. Det var början.

Nu går det förstås att påtala att Bernie Sanders, också presidentkandidat, pratat om ojämlikhet i 30 år och det stämmer. Men en oberoende kandidat i senaten får inte så mycket uppmärksamhet och då är det lättare för någon som Warren att nå ut, även om de båda nog påverkat. Eller för den delen president Obama som också förtjänar sin del.

Barack Obama har exempelvis stöttat saker som höjd minimilön och det går att argumentera för att hans presidentskap möjliggjorde/krattade gången, men med Warren kom Demokraternas svar på finanskrisen som gjort att ojämlikheten skjutit i höjden. Det är inte rättvist. Systemet är riggat för de på toppen, pratar Elisabeth Warren alltid om. Allting blev tydligare. Och partiet har följt efter. Givetvis är det knappast så att Warren uppfunnit frågan men hon satte ord på det, och kommunicerade det på ett helt annat sätt och lyfte upp det på agendan igen. Hon har gått och blivit en stjärna inom partiet. Efter kongressvalet 2014, ett dåligt sådant för Demokraterna, fick Warren dessutom en ny roll som policyansvarig av ledaren Harry Reid.

Lyssna noga på Hillary Clinton nu till skillnad från för egentligen någonsin tidigare, eller för den delen åtta år sen. Det är någonting annat nu. Så här har hon aldrig låtit. Få demokrater har låtit så tidigare, ärligt talat.

Förutom Bernie Sanders är det Elisabeth Warren som gång efter annan talat om medelklassen, Wall Street och den ökade ojämlikheten. Förra året skrev Alex Seitz-Wald för National Journal att det är Elisabeth Warrens parti nu. 

Efter Hillary Clintons tal idag är det inte längre något snack om att hon också förlikat sig med det och kommer försöka vinna valet den vägen.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s