DÖ eller vad är alternativet?

Det finns goda skäl för att vara emot Decemberöverenskommelsen (DÖ). Min utgångspunkt har alltid varit att det är en onödig teknalitet som skulle kunna lösas om man bara över blockgränserna släppte valförlusten och började förhandla. Statsminister Stefan Löfven (S) bjöd länge in till det men alliansen avfärdade det. Samtidigt är det lätt att förstå hur konstigt det blir för ett block att inte rösta på sin egne budget. Riksdagsledamoten Finn Bengtsson (M) kunde aldrig förlika sig med det och var idag en av två moderater som röstade på alliansens budget medan övriga lade ner sina röster.

Det säger sig själv att det blir konstigt att som politiker göra det. Frågan är dock vad alternativet är och det är alltid där alla som är emot DÖ kommer till korta. Mitt alternativ har alltid varit: Bryt upp blockpolitiken och börja förhandla. Med stor sannolikhet kommer undertecknad hata politiken som blir av det men det är ett alternativ. Ett annat är extraval, det som blev inställt och det sista, att släppa in rasisterna i värmen.

Vad jag förstått är det där Finn Bengtsson hamnar och då blir framtida diskussion rätt meningslös. DÖ skapades just för att ingen ville samarbeta med rasisterna, delar av alliansen var inte villig att bryta blockpolitiken och för att de inte ska kunna kapa någon mer budgetprocess.  Finn Bengtsson har vad jag vet inte börjat flörta med Miljöpartiet på egen hand eller begärt att hans parti ska regera med Socialdemokraterna. Alternativt att någon av de borgerliga småpartierna, vilket vore politiskt självmord som moderat, ska börja samarbeta med Stefan Löfven.

DÖ är också ett sätt att hålla ihop alliansen och blockpolitiken för Moderaternas del. De är måna om det och det är för dem enda chansen att få tillbaka regeringsmakten. Då gjorde de bedömningen att det faktiskt är värt att offra sig i budgetprocessen.

Att många, däribland Finns Bengtsson, inte delat den bedömningen må vara hänt och det är som nämnts förståeligt. Men om deras enda alternativ är att samarbeta med rasisterna har de ju faktiskt missförstått allting.

Var gärna emot DÖ. Men förr eller senare får de nog se till att komma med ett realistiskt alternativ.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s