Mycket symbolism – mindre konkreta åtgärder

Idag presenterade regeringen en strategi för de EU-migranter som tigger på våra gator. Det är flera åtgärder som nu ska vidtas. Många av dem är, tyvärr, mest symbolpolitik. Det finns dock en del bra saker, framför allt att vi ska samarbeta med deras hemländer. Man får bara hoppas att det i det ingår påtryckningar. För det är ju så att de länder det rör sig om, Bulgarien och Rumänien, har behandlat sina medborgare vidrigt i massor av år. Att tro att man bara kan le lite och samarbeta dem för att lösa problemet, är man mer än lovligt naiv. Dessutom ska nu polisen äntligen prioritera de hatbrott och det hat som EU-migranterna allt mer utsätts för, vilket verkligen är på tiden.

Sedan blir tyvärr åtgärdspaketet mer problematiskt. Det ska exempelvis bli lättare att avhysa EU-migranter för markägarna. Dels för att de bor olovligt på någon annans mark men också för att vi inte vill ha kåkstäder som växer fram. I grunden är det rimligt. Givetvis är det inte önskvärt med människor som bor i en parallell verklighet i kåkstäder och ovärdigt ett så riktigt land som Sverige. Däremot framgår det inte var det är meningen att de ska ta vägen. Ingenstans konkretiseras det. Det är lätt att glömma bort hur dessa människor är extremt utsatta och diskriminerande och det är knappast så att de har speciellt många valalternativ.

Det är inte anständigt att avhysa människor utan en plan var de ska vägen härnäst. Det enda justitieminister Morgan Johansson (S) fick ur sig var att det är ett kommunalt ansvar och så är det ju. Men de behöver förstås stöd och hjälp i det arbetet. Eller är idén att de ska få en bussbiljett hem och vi ska frångå den fria rörligheten? I så fall bör man talar ur skägget. Inte heller talas det om vilka RÄTTIGHETER de faktiskt har som EU-medborgare. Det glöms bort när man måste förstärka bilden av dem som ett problem.

Regeringen föreslår även hårdare tag mot exploatering av utsatta människor som kommer hit. Dessvärre är inte heller det här speciellt konkret och man undrar vad de egentligen menar? Åsyftas stora ligor som absolut förekommer men där det faktiskt, vilket vi vet från både polis och andra, är extremt ovanligt? I så fall landar vi i det gamla klassiska. De som kommer hit är ofta familjer som organiserar sig. Det är dessutom redan idag brottsligt med människohandel och ocker.

Tyvärr blir det mycket symbolism. En känsla av att man tar tag i problemet utan att egentligen bli konkret någonstans mer än, ironiskt nog, att det ska bli lättare att avhysa extremt utsatta människor. Men givetvis tycker vissa att det är ett steg framåt. Exempelvis inkompetenta Beatrice Ask (M) och Sverigedemokraterna som båda varit skickliga att hetsa mot dessa människor ett tag.

Någonstans är det bara att beklaga att regeringen delvis landar i samma slutsats. Tiggarna ska bort men vi vet inte var de ska ta vägen.

Det är ledsamt att en progressiv regering på fullaste allvar tacklar ett problem på det sättet.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s