Iowa blir Bernie Sanders viktigaste test

I januari nästa år hålls det första primärvalet i den första delstaten. Precis som vanligt är det delstaten Iowa som är först ut följt av New Hampshire. Först då får vi egentligen svaret på frågorna många ställer oss: Hur långt kan Bernie Sanders kampanj räcka? Är den att räkna med? Kan någon demokrat utmana Hillary Clinton på allvar? De båda delstaterna är ett viktigt test eftersom det ger en god fingervisning vilken grund en kandidats kampanj lagt för framtiden. Det handlar såldes i värsta fall om en kampanjs fortsatta existens. Ett dåligt resultat som oftast innebär att man är hopplöst efter vinnaren och inte ens är med och tävlar om delstaten, ger dessvärre indikationer inför fortsättningen. Det ger signaler till väljare och de som pumpar in pengar: Hen håller inte. Eller, hen håller.

Bernie Sanders, en av Clintons utmanare, har på senaste tiden fått allt mer medvind. I så väl Iowa och New Hampshire kryper han närmare Clinton enligt färska opinionsmätningar. Detta medan en annan utmanare, Martin O’Malley, är hopplöst långt efter. Mätningar är en sak och med ett halvår kvar till själva valet ska de tas med en extra nypa salt, men det faktum att O’Malley är hopplöst efter borde bekymra hans kampanj. Sanders och han slåss nämligen delvis om samma väljare. De lite mer progressiva som inte litar på Hillary Clinton. Som det ser ut nu lutar det åt att de valt Sanders framför O’Malley och med det också Clintons främsta utmanare.

Självklart vinner man inte partiets presidentkandidatur genom att vinna eller förlora Iowa och New Hampshire. Det är helt i sin ordning att förlora båda delstaterna. Vad som är viktigt är snarare hur bra man hängt med. Ett resultat på några ynka procent riskerar bli en kampanjs död exempelvis.

I valet 2008, när Barack Obama utmanade den stora favoriten Hillary Clinton, satsade hans kampanj allt på Iowa och vann delstaten med betryggande marginal. Allt för att någonstans ha en chans inför fortsättningen och bli tagen på allvar.

I värsta fall, eller snarare den/de av Demokraternas kandidater som hamnar hopplöst efter i de två delstaterna, tvingas kanske avsluta sin kampanj.

Den som frågar sig hur långt Bernie Sanders kan räcka eller den som föredrar Martin O’Malley kan givetvis fram till valet se indikationer i form av utspel och enskilda mätningar. Men först i början på januari, i Iowa, kommer det definitiva svaret.

Då får vi också en första inblick i hur stark Hillary Clintons kampanj är.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s