Vänstern och hedersförtrycket – hur man inte bör göra

För några veckor sedan skrev Vänsterpartiets riksdagsledamot Amineh Kakabaveh på Expressen Debatt med rubriken ”i förorten växer männens diktatur” där hon beskriver en förort som tagits över av fundamentalistiska krafter. Hon fick både ris och ros på twitter, men väldigt många – på båda sidor av den politiska skalan – tyckte hon var modig. Efter ett tag spred två ledande vänsterpartister, båda riksdagskollegor till Kakabaveh, Ali Esbati och Christina Höj Larsen, ett debattsvar som i princip kallade henne rasist. Texten finns att läsa här. Det får ses som extremt märkligt att kollegor till Kakabaveh offentligt sprider sånt.

Den tredje juli skrev både Ali Esbati, Christina Höj Larsen och Aron Etzler (partiets partisekreterare) ett svar på Aftonbladet Debatt där de talade vilt och brett om hur patriarkala strukturer (som växer i förorten) är ett resultat av ojämlikhet och lösningen är ökad jämlikhet. Det är i sig ingen märklig text för det finns många poänger. Patriarkalt förtryck har ingen religion, eller hudfärg. Att Armin Kakabaveh inte nämner klassdimensionen i sin text är givetvis och ska vara, föremål för kritik, men inte på det här sättet.

Det största problemet är inte oenigheten i sig. Som parti och riksdagskollegor kan man vara oenig. Men det får ses som anmärkningsvärt att två ledande företrädare som Höj Larsen och Ali Esbati sprider en text som pekar ut Armin Kakabaveh som rasist och sen indirekt skriver ett svar på hennes artikel.

Nu blir istället bilden att Vänsterpartiet som parti inte ser hedersproblematiken och kvinnoförtrycket ute i förorterna och hur de istället försöker släta över hennes egna upplevelser av problemet. Och hur bråket blir mellan en som sett och blivit utsatt för förtrycket medan andra delar av partiet inte håller med, och talar i generella termer.

Självklart är det nog inte syftet. Men det är så det ser ut och det borde bekymra ett parti som framhäver sig själva som ett feministiskt parti.

I slutändan är det svårt att komma ifrån frågan VARFÖR två ledande företrädare spred en text som kallade hennes kollega för rasist, och varför de efter det själva gav sig in i debatten och skrev ett svar. Det ena var som att gräva en grop, medan det andra blev att själv hoppa där i. Att ha nöjt sig med det sistnämnda skulle till och med sett bättre ut.

Nu är debatten igång. Bilden är satt. Vänsterpartiet ser inte kvinnoförtrycket och hon som gjorde det, själv vänsterpartist, blev söndersågad av sina riksdagskollegor.

Osnyggt. Och extremt illa skött, vänstern.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s