Donald Trump är en idiot men lyfter fram ett öppet sår hos Republikanerna

Lindsey Graham, senator från South Carolina och en av många republikanska presidentkandidater, kommenterade en annan president kandidat – nämligen Donald Trumps rasistiska kommentarer angående mexikaner –  genom att påtala att det nog inte är så partiet vinner tillbaka latinoväljare. Han har givetvis rätt. Ändå pekar Trump på något känsligt i det republikanska partiet.

Det är just dilemmat i hur man ska ta sig an migrationsfrågan. De som minns valet 2012 vet att Mitt Romney 2012, en egentligen moderat republikan, var tvungen att gå så långt åt höger i primärvalet genom att säga att han förespråkar ”self deportation”. I presidentvalet sen förlorade han valet delvis på grund av att han gjorde så dåligt ifrån sig bland latinoväljare. Han fick 27 procent, sämre än partiets presidentkandidat 2008, John McCain som fick 31 procent.

Den här valrörelsen har Jeb Bush, en annan presidentkandidat, först gått ut och sagt att han är för att odokumeterade ska få en chans att få medborgarskap. Sedan backade han. Det här gäller många av de republikanska presidentkandidaterna. För det här är känsligt. Donald Trump får så mycket uppmärksamhet, inte bara för att han är en rik affärsman som ger sig in i politiken, utan för att han på ett vidrigt sätt lyfter Republikanernas problem.

Republikanerna har, kan vi säga, två motpoler. En motpol, den moderata, vill att partiet går mot mer inkluderande och i alla fall i någon form föreslår annat än ”self deportation” för att i alla fall ha en chans att förbättra sin chans kring just latinoväljare En förutsättning för att vinna presidentvalet. Rand Paul, senator från Kentucky och också presidentkandidat, har försökt gå åt det hållet. Sedan finns det en annan, de väldigt konservativa som kandidaterna i primärvalen måste vinna deras hjärta, och de är emot migranters rättigheter. De vill slänga ut dem, rakt upp och ner. De tycker bland annat att migranterna tar amerikaners jobb och trycker ner lönerna.

Det är självklart så att de flesta republikanska presidentkandidaterna avfärdar Trumps rasistiska uttalanden. Men det innebär inte att de har en lösning framåt i migrationsfrågan. För här ska man först komma levande  i primärvalet utan att, likt Romney, säga att man förespråkar ”self deportation” – sen i ett presidentval också vinna valet och då krävs det att man gör bättre ifrån sig bland latinoväljare.

Självklart kommer inte Republikanerna vinna fler såna väljare när en av deras kandidater uttrycker sig rasistiskt. Och det är därför övriga, de mer etablerade, har fullt upp att deklarera sin åsikt och hur Trumps uttalande inte är något de står bakom.

Det är ingen vidare bra start för ett parti som vill vinna tillbaka Vita Huset i 2016. Men likväl är det skit Trump lyfter fram ett öppet sår hos dem som de faktiskt måste ta tag i på riktigt.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s