Vägen till 270 elektorsröster 2016

Amerikanska presidentval avgörs numera med få undantag i ett antal delstater som brukar kallas ”Battleground states”. Det är delstater som i presidentval i regel kan gå hur som helst, antingen till en demokratisk eller en republikansk presidentkandidat. Att vinna delstater är centralt eftersom valet avgörs genom elektorsröster. Först till 270 stycken vinner valet.

Ohio och Florida, 18 respektive 29 elektorsröster, ses framför allt som delstater den som vill bli president ska vinna. Både 2008 och 2012 vann Barack Obama de två delstaterna och sedermera valet. Detsamma gäller George W Bush, 2000 och 2004.

Övriga delstater som ses som Battleground states” eller ”Swing states” är:

Pennsylvania (20) (Pennsylvania har gått till demokratiska presidentkandidater sen 1992, bör tilläggas).

Virginia (13)

Wisconsin (10)

Colorado (9)

North Carolina (15) (Romney vann den 2012, Obama vann den 2008. Överlag ganska republikansk vänlig)

New Hampshire (4)

Nevada (6)

Det går slarvigt att kalla de ovan nämnda delstater som stater där det på förhand inte är helt givet vilket parti och kandidat som tar hem dem. Exempelvis är New York och Kalifornien delstater Demokraterna alltid vinner precis som Texas än så länge är en klar republikansk delstat. Därför kan de bli så avgörande.

Allting tyder på att 2016 kommer bli likt valen 2008 och i synnerhet 2012. Det innebär en demografisk utveckling där ännu fler latinos eventuellt kommer rösta. Inte heller är det sannolikt att stora förändringar kommer ske bland viktiga delstater.

2008 vann Barack Obama de här delstaterna. 2012 upprepade han bedriften nästan helt och förlorade bara North Carolina.  Men man bör ha i åtanke att Obama hade haft råd att förlora både Florida och Ohio till Mitt Romney och ändå vunnit valet. Barack Obama hade då hamnat på 285 elektorsröster mot Mitt Romneys 253. För Republikanernas del fattades det alltså 17 elektorsröster.

Republikanernas väg i nästa års val går alltså genom att inte bara ta hem Florida och Ohio utan också någon/några ytterligare delstater. Här går det nog att utgå ifrån att de ser Virginia med 13 elektorsröster som ett realistiskt mål. Virginia är en delstat som, förutom 2008 och 2012, röstat på en republikansk presidentkandidat. Men med Virginia, Ohio och Florida hamnar de ändå fyra elektorsröster kort. De hamnar då på 266. Det krävs alltså ytterligare en delstat. Colorado med sina nio elektorsröster kan rädda dem. Om de vinner Florida, Ohio, Virginia och Colorado vinner de presidentvalet (275-263). Samtidigt bör man komma ihåg att både 2008 och 2012 förlorade de Colorado med över 100 000 röster. Nevada är också en delstat de kanske satsar på. Visserligen ger den bara sex elektorsröster men den räcker om de tar hem Florida, Ohio och Virginia också (272-266). George W Bush vann Nevada både 2000 och 2004.

Det här är dock lek än så länge och bygger på att delstaterna som var viktiga 2008 och 2012 blir viktiga även 2016 och att det blir ett jämt presidentval med två starka presidentkandidater.  Colorado och Florida är delstater som präglas av en allt större befolkning bestående av latinos. Om Republikanerna kan göra bättre ifrån sig bland dem, vilket de egentligen måste, kan de vinna både Florida och Colorado. Helt plötsligt ser vägen till Vita Huset inte speciellt krånglig ut.

Demokraterna å sin sida, för att fortsätta på ”Obama koalitionen” som fortsatt är partiets bästa väg till Vita Huset en tredje mandatperiod, måste lyckas väl ut med att få afroamerikaner, unga och latinos att både rösta på dem i hög grad men även dyka upp och överhuvudtaget rösta.

Övriga delstater måste, som det är nu, ses som favoriter att fortsatt gå till Demokraterna. Det handlar alltså om Wisconsin, Pennsylvania och New Hampshire.

Ett parti som i två val i rad vunnit presidentvalet genom segrar i viktiga delstater har givetvis ett övertag. Det ligger i sakens natur. Men oavsett har Republikanerna en uppförsbacke. Låt oss exempelvis låtsas om att valet handlar om fyra viktiga delstater, Florida, Ohio, Colorado och Virginia. Den som vill kan slänga in Nevada också.  Utan de här delstaterna hamnar Demokraterna på 257 elektorsröster och Republikanerna på 206.  Då är delstaterna alltså inte inräknade hos någon av partierna. Det här bygger på att Demokraterna vinner de delstater de vann 2012 bortsett från de fyra avgörande som nyss nämndes.

Demokraterna kan välja och vraka bland fyra delstater och saknar 13 elektorsröster. De behöver bara vinna en delstat och i värsta fall två. Republikanerna behöver vinna först och främst Florida, Ohio och Virginia. Sedan ytterligare en (Colorado och/eller Nevada).

Just nu är det förutsättningarna inför vägen till 270 elektorsröster.

Advertisements

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s